Vrijdag 23 augustus 2019

Treinen in Thailand

12 augustus 2010 by dionne  
Filed under Vervoer

Als je zelfstandig wilt rondreizen in Thailand en veel wilt zien van Thailand, dan raden we je aan gebruik te maken van het goede openbaar vervoer in Thailand.

In Thailand is het spoorwegennetwerk redelijk goed ontwikkeld, het is erg goedkoop en het reizen per trein door Thailand is, vooral op langere trajecten, zeer comfortabel. Helaas gaat het niet zo snel, omdat de treinen vanwege het smalspoor niet hard kunnen rijden.

De treinen zijn onderverdeeld in 3 klassen; de 1e, 2e en 3e klas. Meestal hoor je allerlei goedbedoelde adviezen, dat je beter niet teveel kan bezuinigen op luxe tijdens een lange treinreis en word je aangeraden een duurdere nachttrein te nemen. Je kunt overdag gewoon zitten en eventueel wat te eten bestellen, ’s nachts wordt er van je zitplaats een bed gemaakt. Door een gordijntje ben je dan afgesloten van de rest van de wagon. In de trein zijn vaak snacks en soms zelfs hele maaltijden te krijgen, en tijdens de stops op stations zorgt de plaatselijke bevolking voor de catering. Dit is echt de moeite waard, een hele leuke ervaring!

Bij een derdeklas treinreis zit je als je pech hebt op een houten bankje, maar wel tussen de locals. Een derdeklas treinkaartje van Bangkok naar Surat Thani (dat is zo’n 650 km) kost ongeveer 3 euro. In vergelijking met de bus ligt de prijs per kilometer iets hoger, maar voor ons blijft het goedkoop. Een tweedeklas treinreis is meteen een stuk comfortabeler (redelijke stoelen en de wagons zijn voorzien van airco of fan) en eersteklas is gewoon luxe (je hebt ’s nachts een privécompartiment en airco en het is schoon en erg comfortabel in de slaapwagons). Als je de keuze hebt, kies dan voor het onderste bed. Deze bedden zijn iets ruimer, je hebt minder last van het schommelen, het is minder koud en je hebt geen last van het licht.

Als je verzekerd wilt zijn van een plaats in de trein, kan je het best reserveren of je kaartje een dag voor vertrek kopen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij het treinstation of bij de ticket verkooppunten (openingstijden 08.30-18.00). Een reservering via lokale reisbureaus bespaart je veel tijd en uitzoekwerk. Je kan ook via internet prijzen en dienstregelingen opzoeken op Seat 61 en op de officiële website State Railway of Thailand (beide sites zijn Engelstalig) kan je een plaats reserveren.

De belangrijkste spoorlijnen:
In Thailand kunnen er grofweg vier hoofdverbindingen onderscheiden worden. Deze vertrekken allemaal vanuit Bangkok:

naar het noorden (van Bangkok naar Chiang Mai)
Dit is de trein die van Bangkok naar het noorden rijdt, via Ayutthaya, Lopburi en Phitsanulok naar Chiang Mai. Je kan zowel overdag als ‘s nachts reizen vanaf het Bangkok Hualampong treinstation. Deze reis duurt ongeveer 12 uur. Het voordeel van de nachttrein is dat je een hotelovernachting uitspaart en geen dag kwijt bent.

naar het zuiden (van Bangkok via Surat Thani naar Butterworth, Maleisie)
Dit is de trein van Bangkok naar Butterworth rijdt, een plaatsje voor de kust van Penang, net over de grens van Maleisië. Er rijden treinen door naar Kuala Lumpur en de Oriënt Express rijdt van Bangkok naar Singapore. Deze trein vertrekt elke dag en doet er 48 uur over. Behalve deze hoofdlijn (via de westkust van Maleisie, is er ook een junglelijn die langs de oostkust rijdt. Deze splitst af bij Hat Yai en hierbij ga je bij Sungai Kolok en Khota Bharu de grens over en vervolgt de trein zijn weg richting Singapore. Je komt dan overigens niet in Kuala Lumpur.

naar het oosten (van Bangkok naar Aranya Prathet, Cambodja)
Dit is de trein van Bangkok (via Chasengsao) naar de grens met Cambodja rijdt (bij Aranya Prathet). Cambodja heeft (nog) geen uitgebreid treinnetwerk. Vanaf Bangkok gaat er dagelijks een trein naar Aranya Prathet aan de Thaise/Cambodjaanse grens. Vanaf daar neem je de bus, taxi of tuk tuk naar de grens bij Poipet om je visum aan te vragen. Van Poipet neem je weer de taxi naar Battambang. Hier kun je dan de volgende dag de bus naar Phnom Penh nemen. Helaas rijdt de avontuurlijke trein tussen Battambang en Phnom Penh niet meer. In het verleden reed deze trein één keer per week tussen beide steden, nu wordt dit spoor helaas niet meer gebruikt. Als je vanaf Thailand naar het Angkor gebied wilt reizen, neem dan vanaf Poipet een (gedeelde) taxi naar Siem Reap. De rit neemt ruim 3 uur in beslag en kost ongeveer $ 30. Vermijd de ‘officiële gratis bus’ bij Poipet; hier betalen toeristen veel te veel om naar Siem Reap of Phnom Penh te reizen.

naar het noordoosten (van Bangkok via Ayutthaya naar Nong Khai, Laos)
Dit is de trein die vanaf Bangkok (via Chasengsao) naar de grens met Laos rijdt bij Nong Khai (tot de “Friendship Bridge” over de Mekong). De trein rijdt via de brug over de Mekhongrivier Laos binnen. De lijn wordt nog verder doorgetrokken naar Vientiane, de hoofdstad van Laos. Het kost wel wat meer tijd om per trein naar Laos te reizen dan over de weg, maar het is zeker zo relaxed. Er is een ander traject wat afsplitst na Nakhon Ratchasima en door gaat naar het noordelijker gelegen Ubon Ratchathani.

Daarnaast is er een westelijke lijn: dit is de trein van Bangkok richting Myanmar (Birma), die via Kanchanaburi rijdt, bekend van de Bridge over the River Kwai. Je kunt er ook voor kiezen om alleen een stukje mee te rijden over dit bijzondere traject. Dan stap je bijvoorbeeld op bij het station Tham Kra Sae en rij je tot Kanchanaburi mee.

Share and Enjoy:
 • Print
 • Digg
 • Sphinn
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • Blogplay

Gerelateerd

Comments

One Response to “Treinen in Thailand”
 1. Rondreis Thailand zegt:

  Erg veel informatie is er te vinden op jullie site, erg goed bezig. Ik ben ook een rondreis thailand site aan het maken en kom hier vaak inspiratie opdoen.

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!